lördag 24 september 2011

Fin avslutning

Jag var igår och körde mitt sista race för iår. Vi var ett gäng från laget som åkte över gränsen till Tyskland och ställde ut på GP Cloppenburg. Det var fest i den lilla staden Cloppenburg med livemusik, öltält, en massa festande folk och även cykeltävling. Starten var lagd sent och tävlingen kördes i mörker med varvet på ca 1,5km upplyst med diverse lampor. Cirkalisa 80 man på start och 67km skulle köras på en lättåkt bana med snabba kurvor vilket hjälpte till så att farten hölls hög. Jag var iväg i två olika utbrytargrupper under loppet men bägge kom tillbaks till klungan. Det slutade i klungspurt och jag tog Cor, Peter och ytterligare en av mina lagkompisar på mitt hjul ut på sista varvet. Drog sen fram dom och lämnade över i spets in i sista kurvan. Dom avslutade jobbet bra och det slutade med 1,2,3 Groningen. Tjusig prispall och fin avslutning!!

Med sista racet gjort ska jag de närmsta dagarna säga hejdå här nere sen blir det resa norröver och snart sätter jag fötterna hemma på svensk mark. Det blir fint de med!

måndag 19 september 2011

Resumé

Gårdagen i Breda började bra där jag som en av tre från oss i nvwg satt med i den tidiga utbrytningen på ca 30 man som gick direkt från start då vinden låg på och vägarna var smala. Inledningsvis så var det naturligtvis bra fart och vi fick snabbt en lucka till kluingan på 1,5min. Tyvärr så satte sig allt för många på hjul när gruppen va såpass stor och farten avtog. Jag prövade en ny attack och kom iväg med ytterliggare två. Jag knep dagens första spurtpris men strax därefter gick allt ihop och med halva tävlingen körd så satt jag i klungan igen. Fem nya gick efter lite attacker där vi tyvärr bommade. Mot slutet var vi nära utbrytarna och det såg ut att bli klungspurt. Jag kännde mig även spänstig igen efter att ha kunnat åkt och återhämtat mig i klungan. Adrie tog mig så på sitt hjul och körde fram mig i bra possition, tyvärr så släppte hjulen för honom i en kurva på den regnvåta asfalten och han gick i backen med 2km kvar. Jag hade ingen chans att reda mig utan var oxå nere tillsammans med några till. Snopet men sånt som händer, blev så inget resultat av den finare sorten kan man säga. Vi klarade oss dock utan värre blessyrer och efter dagens rullpass känns det bra. Cykeln har fått några nya delar samt lite kärlek så det är bara på´t igen. Jag ska nämligen köra ett race till som går på fredag, ett kvälls GP i Cloppenburg, Tyskland.
Innan dess ska jag imorgon för första gången någonsin köra på bana. Vi ska till velodromen i Apeldoorn. Det blir skoj!

Later

lördag 17 september 2011

Baronie Breda Classic

Japp imorgon är det mitt sista race för säsongen. 180km och med förhoppningsvis en del vind. Vi har ett bra lag på plats och mina egna ben har i stort sett gjort som jag bett dom det sista så jag tror det blir skoj att raca. Uppstigning redan vid halv sju bläcket så det är väl läge för bingen relativt tidigt ikväll.

Moi.

onsdag 14 september 2011

Klipp

Ett litet klipp från kantvindsracet i söndags med mig och Adrie från NVWG i förstagruppen.

tisdag 13 september 2011

Finale Clubcompetitie

Just precis så var namnet på racet som vi körde under lördag-söndag. Under hela säsonen körs den holländska cupen som uppdelad i två delar, en cup för lagen ifrån norr och en för de i söder. (Som gamla div 1 i fotboll, för er som har åldern inne...) Sedan, såhär i slutet av säsongen så möts de 15 bästa klubbarna/lagen från norr respektive söder i en grand finale. Det var alltså denna tillställning som stod på tapeten under den gångna helgen. Som slutsegrare från norr var det med bra "tänning" som vi brände iväg mot Emmeloord för att göra upp med övriga och kriga om segern.
Finalen var indelad i fyra etapper där de 30 främsta på varje etapp fick poäng i fallade skala och tillslut så skulle man på det viset naturligtvis få fram ett segrande lag.

Etapp 1. Lagtempo. Sexmannalag var det som gällde och vi skulle klämma 20km. Vi tappade tyvärr en gubbe ganska tidigt och fick sen köra på fem man men gjorde ändå en helt ok insatts där vi åkte in som 4:a, 16sek från segern.

Etapp 2. GP. Här var fältet indelat i tre stycken gp-lopp á 35km med 60 cyklister i varje och var lags sportdirre fick så sätta två gubbar i varje lopp. Det bjöds på ett lättåkt varv på bred väg inne i centrala Emmeloord vilket gjorde det enkelt att avancera i klungan något som i sin tur gav hög fart loppen igenom. Här sög vi tyvärr och underpresterade, fick in Bas på en 10:e plats som bäst. Själv var jag 15:e i mitt lopp. Vår sportdirektör John var svart i blicken och hade inte leendet påslaget efter målgång. Vi halkade ner till 6:e plats inför söndan.

Etapp 3. Tempo 10km direkt på morgonkvisten. En synnerligen smärtsam upplevelse och jag som inte är en enkelstartshäst av rang bidrog inte med några poäng till laget, det gjorde dock Germen, Bram och Adrie. Vi stannade dock kvar på sjätteplatsen.

Etapp 4. Linje 170km. Då det för dagen blåste på rätt så ordentligt och bansträckningen bjöd på vägar i öppet landskap var taktiken enkel för alla. Håll er uppe i spets för klungan kommer förr eller senare att spricka i kantvinden och på strängen vill man inte sitta och lida för då är det snart game over. Nu är ju Holländarna lika vana vid kantvind som vi svenskar är vid minusgrader. Alla vet helt enkelt vad det handlar om vilket skapar trängsel och en minst sagt tajt klunga. Efter ca 50km då vi åkte uppe på en vall (dijk) utmed kusten och vinden kom så hårt från sidan att jag tom fick luta cykeln i vinkel mot vinden när jag var framme och tog min förning så sprack klungan i fyra, fem delar.
Det är förbannat roligt att vara med där framme, vrida fullt på gasen, kriga med armbågar, knuffa och ibland skrika på sina konkurrenter för att komma tillbaks in på vingen igen när man varit nere och vänt, för att så spräcka klungan. Vi var ca 20 man som fick plats på förstavingen och vi tutade på riktigt bra. Det var jag och Adrie från oss som kom med, efter några mil hade vi 2min och vi skulle hålla hem. Med milen kvar fick jag punka men hjulbytet gick bra och jag var tillbaks ganska snabbt. Adrie kom iväg i en attack ihop med tre andra med  fyra km till mål och jag hamnade i gruppen bakom. Efter att ha gått med på ett par attacker som försökte ansluta till de fyra i täten och en egen kontring så surnade det till i benen och jag hade lite svampigt klipp kvar att spurta med. Gruppen höll med Adrie som 4:e man imål. Jag spurtgnetade in som 12:a och även Niels knep ett par poäng som 28:a.

Det var en grymt rolig tävling, vi skulle fått grädden på moset med segern oxå men vi räckte inte till hela vägen denna gång.
I totalen tog vi oss upp en placering och blev 5:a. Lite missnöjda med det men men. Det kommer ju snart en ny fajt.

                                                 Kantvindsåkning...

måndag 5 september 2011

Sum up

För att summera ihop helgens race så kan jag säga att vi klämde oss in på en 7:e plats på lagtempot i lördags. Vilket vi är nöjda med. Vi öppnade hårt och hade bästa tid efter 2/3 av loppet men tappade tyvärr lite tryck mot slutet och hade tredje tid imål, slutligen då sjua. Nedan ett litet sammandrag i form av video från lokal tv-noord.


Det gjordes även intervjuer av ett par av mina teammates i NOS vilket är rikstäckande tv. Här är ett inslag från deras motsvarighet till "sportnytt" om jag förstått saken rätt. Det görs en grej på Bauke Mollema vars klubbadress är NWVG och därigenom naturligtvis hade varit ett fint (men säkerligen smärtsamt) tillskott i laget. Han är ju dock i Espania och kör vueltan med sitt rabobank, dessutom rätt så skapligt då han finns med och slåss om segern.
Jag sitter i spets efter 1.54 annars inte mycket mer av mig i rutan.

http://www.vimeo.com/28554753

Även några stillbilder.





Vidare till igår och Kernen Omloop uci 1:2 över 180km. Det blev ett snabbt race mycket på smala vägar med klungan som ett sträck. Det var måttlig vind så klungan sprack aldrig av och farten kunde hållas hög. Flera grupper var loss under racet även jag var iväg i en grupp en stund i mitten av loppet. Flera lag var dock intresserade av en klungspurt och alla grupper som gick iväg kom så småningom tillbaks till klungan. Med ca 5km till mål var det en rätt så omysig krach långt fram i klungan när densamma skulle från en bred väg in på en smal och det naturligtvis var krig om possitionerna. Jag fick stampa ordentligt på bromsen och lyckades zickzacka mig igenom hel och ren men kom efter det inte fram till spets för att vara med och slåss om en framskjuten placering. Var 25:a imål. Slutligen var det roligt att träffa lite svenskar i Cykelcity och även Ljungblad.

So long

lördag 3 september 2011

TTT

Idag är det dags för de Holländska lagtempomästerskapen. Kl 15.03 så ger vi i Hepro NWVG oss iväg på våra 50km. När jag kollade igenom startlistan så såg jag att det är hela 59 lag anmälda á 6st cyklister/lag. Det blir ett gäng det. Fick även ett mejl från dirrektörn igår som skrev att ett tv-team ville filma oss. Får se till att vara vattenkammad och fin då. Solen skiner på oss vilket alltid är trevligt!

   Dagens ekipage. Ännu med träningshjul dock. (Tappen är inte John Holmes edition).

Imorgon väntar sedan Kernen omloop Echt-Susteren (uci 1:2) 180km. Där även några andra svenskar lär finnas på plats, trevligt!