fredag 27 maj 2011

Surt


Dessvärre har jag åkt på en smäll. Den delades ut av en rackare till förkylningsvirus och tog även ganska bra så nu blir det att ändra i agendan. Jag hade nämligen ett par dagar innan förkylningen slog till fått det mycket trevliga beskedet att jag blivit uttagen att köra Tour of Norway i början av juni med landslaget. Detta skulle dessutom skett tillsammans med min gamle vän och lagkompis i hemmaklubben Borås Ove Nilsson som skall till o göra landslagsdebut i Norge. Så istället för att klämma fjällkilometer och kämpa hos baggarna så stannar jag kvar i Groningen och skaver på soffan här i lägenheten tills halslärkan vill sjunga igen.

söndag 22 maj 2011

Olympias Tour förbi

Så var Olympias Tour över. Ett OT som levde upp till myten. Det som sades på förhand kan bekräftas nu i efterhand. Alla ingridienserna var med. Ett av de tuffaste etapploppen på europatouren med 194 cyklister till start, hög fart, kantvind, kracher, vassa armbågar, hetts och nervositet i klungan. Alla vill inte bara fram utan alla ska fram. Fram till spets i klungan där man får skydd mot vinden och där man oxå i de flesta fall är skyddad mot att bli indragen i en vurpa.
Såhär var mina etapper i korthet:

Prolog 4,7 km: På en knixig bana med en backe upp till mål. Enkelstarter har dessvärre aldrig varit till min fördel så heller inte denna gång. Min tid räckte till en plats i mitten av startfältet. Jag hade hur som helst gladare min än killen från holländska banlandslaget som vurpade av startrampen, pajade cykeln och när han fick reservhojen visade det sig att den hade fel pedaler.

Etapp 1, 151km: Här blev jag indragen i en krach efter endast 5km i den nervösa klungan. Jag jagade sen i 1,5tim innan jag åter lyckades ansluta till klungan som under hela dagen haft bra fart. Det blev tillslut klungspurt och jag rullade imål. Skrotat fram och bakhjul samt skrapad armbåge blev dagens resultat.

Etapp 2, 202km: En etapp med mycket vind i riktning sida med vilket gjorde den snabb med ett snitt på drygt 47km/h. Vi hade Adrie med i tre utbrytningar under dagen men han blev slutligen inkörd tillsammans med Steve då 5km återstod av etappen. Klungspurt så och efter att kommit fel i positionerna sista biten så var jag inte med och spurtade. Dock hel och ren.

Etapp 3, 165km: Även denna etapp var snabb där en hel del av dagens kilometer avverkades i vajjer (kantvindsvinge) eller på strängen. Jag hade pigga ben och försökte komma iväg med milen kvar men det höll bara ett par km. Sen kryssade jag både åt höger och vänster mellan kracherna under några km innan det blev klungspurt. Jag spurtade in som 14:e man.

Etapp 4, 110km : Förmiddagsetapp som var relativt lättåkt då det inte var speciellt mycket vind. Det blev ännu en gång klungspurt där jag satt topp 5 med 750m kvar. Efter lite knuffande om en bra rulle hamnade jag i vinden och fick bränna powern för tidigt och åkte in som 21:a visade det sig.

Etapp 5, 12.1km: Tempoetapp på eftermiddagen och jag tog mig runt på en blygsam tid 1,5 minut efter den segrande australiensaren. Att det ska vara så svårt att köra mot klockan... 


                                                    Påväg till start

Etapp 6, 218km Så var det då dags för den avslutande "kungaetappen" nere i Limburg i södra Holland på vägar som används under vårklassikern Amstel gold race. Jag kände mig inledninsvis pigg och satt bra med uppför de första backarna för dagen. Men så drygt halvvägs in på etappen så tog powern slut, benen var krispiga som grisini och jag fick efter en stunds fult grimaserande i de bakre delarna av den allt mer desarmerade klungan se samma klunga försvinna framför mig över ett krön. Efter att ha gnetat en stund i karavanen hamnade jag så tillsammans med 13 andra cyklister vars rullgardin oxå gått ner. Denna grupp tog sig i mål utan "klang o jubel stämning" som Landström i cc uttryckte det, han fanns oxå med i samma grupp. Vi missade tillslut tidsgränsen med en minut.


                                         Från sista etappen i limburg

Det var en hård men rolig vecka, det var många sköna skratt trotts att vi inte fick dricka skumpa efter nån etapp. Ett fint minne är från frukosten inför den andra etappen då hela laget med ledare sjöng "ja må han leva" för mig (den Holländska versionen). Och det kom in en aprikospaj med tomtebloss i, fint! Nu blir det lite vila för benen och luftrören som vrängt sig. Sen är det bara att lyfta blicken mot nästa. Återkommer med vad det blir. 

torsdag 12 maj 2011

Olympias Tour comin up

Moi,
Det börjar närma sig en av årets största tävlingar för min och lagets del när Olympias Tour drar igång med prolog nu på måndag. Sedan följer ytterligare sex etapper de närmsta fem dagarna. Det ska bli roligt och spännande att spänna vaderna under nästa vecka. Om det blåser så kommer det bli strössel av klunagan och om det inte blåser så kommer det vara ett galet krig om att hålla sig framme i spets. Det ryktas om ostadigare väder och ev regn under veckan.. Vi får se om Pohlman får rätt.
Det ska även bli extra roligt då det kommer bjudas på möjlighet att snacka på modersmålet i klungan. Flera svenskar kör nämligen tävlingen. Stevensson bröderna (åtmindstonde d.ä) i Sparebanken Vest, Wetterhall i Endura och Cykelcitygossarna skall finnas på plats.
Race info: http://www.olympiastour.com/

Hittade ett klipp från Friuli. Bergen är hårda som flinta, bokstavligen naturligtvis men även att ta sig över fast oj vad tjusiga att titta på! Pass på 1.10 in då händer det grejer... ; )

http://www.youtube.com/watch?v=vFJuoOe71Fw&feature=related

Efter ett rullpass idag på fm med efterföljande kaffe ihop med Frank så ska jag nu knoppa en liten stund innan det blir Gp-lopp ikväll. Alto di Hoogkerk heter loppet som går strax utanför stan med start 19.30. Av namnet att dömma så kan det nog bjudas på en liten backe, ist den första jag sett här i krokarna.

So long

söndag 8 maj 2011

Giro di Friuli

Giro di Friuli som jag tillsammans med mina lagkompisar och ledare i landslaget kört i den nordöstra delen av italien nära gränserna till Österrike och Slovenien är över. Loppet som tråkigt nog blev till fyra dagar då arrangören inte hade fått tillstånd att köra den sista etappen i den region där etappen var planerad att gå. (Detta var iaf den officiella förklaringen).

Hur som helst så bjöd Italien samt övriga lag upp till dans. De fyra etapperna har gått fort. Attackerna har haglat konstant och alla lag har verkat vara livrädda för att missa att komma med i dagens utbrytning. Hade jag fått en krona för varje attack jag gjort eller täckt här nere skulle jag kunna köpa med mig en rikitgt stor bit parmigiano-reggiano innan jag flyger tillbaks till Holland imorrn. Nu syns ju inte detta i resultatlistan och det ska det naturligtvis inte heller göra, sån är cykelsporten. Men jag tycker att vi var värda att synas högre upp i resultatlistan än vad som nu blev fallet och jag är bara lite bitter ; )
Jag tar med mig att det varit riktigt roligt att köra med det gänget som varit med här nere, det funkade verkligen bra ihop. Vi körde som ett lag och jobbade för varandra. Tack för det!
Vidare har maten, kaffet och vädret hållit vad det lovat här nere och med detta hårda loppet i benen ser jag fram emot tävlingarna som kommer.

tisdag 3 maj 2011

Samlade smånews senaste veckan

Nu sitter jag på tåget till Schiphol för att om några timmar landa i Trieste. En fördel med att åka tåg i Holland är att det är gratis wifi. Moooi! På dutch, dvs Braaaa! På svensk.
Tänkte berätta lite om senaste veckan som rubriken lovar.
Min käre bror va här på besök under några dagar. Det blev en del handlat till vårgarderoben, främst av bror. Det blev även några finkaffe på uteservering. Riktigt gött att snicksnacka och hänga med lillbrorsan! Utgångstanken var oxå att vi tillsammans skulle åka in till Amsterdam i lördags för att kolla in alla Holländare som under Queensday (Nationaldagen här) klär sig i orange, springer ut på gatan och festar så mycket och så länge de bara orkar. Desvärre missade jag denna begivenhet då jag tävlade både lördag och söndag. Bror hälsade att det var galet mycke folk på gatorna och i kanalerna... : )

Tävlat blev det ju alltså lördag-söndag. Två Gp-lopp stod på programmet 80 samt 85 km långa på vardera ca 1,5km varv. Gemensam träning med laget före och efter loppen var beordrat från direktörn så det blev några extra km insatta på kontot. Jag tog loppen mest som bra träning då jag ville spara lite på krutet inför veckan som kommer. Imål som 16:e i Ronde van Beilen efter att ha vunnit spurten i tredjegruppen under lördagen. På Söndan i Ronde van Elim så kom jag dock med i dagens utbrytning på tio man. Jag spelade tyvärr lite för mycket (satt på hjul på en spurtsnabb holländare utan att vilja ta en lucka efter en attack med några varv kvar till mål). Holländaren var även han iskall och tog inte luckan heller så vi fick se gruppen försvinna framför oss. Efter det gapade och skrek vi lite på varandra och sa att den andre va en idiot och jävligt korkad som inte tog luckan osv... Så kan det bli ibland. Blev till slut 9:a iaf. Min lagkompis Peter in som 3:a så de va helt ok.

måndag 2 maj 2011

Landslagsplats!

Nu på tisdag åker jag till Italien för att där representera landslaget under etapploppet Giro di Friuli som startar på onsdag. Loppet går under fem dagar med lika många linjeetapper. Fem är vi även till antalet cyklister i laget som ska kriga med 29 andra femmannalag. Det ska bli fantastiskt roligt och en ära att representera blågult. Samtidigt är vi ett härligt gäng som åker dit vilket känns rackarns trevligt! Hoppas på bra ben, lite extra med flax och med det framgång...

Följ loppet här from onsdag: http://www.girofriuliveneziagiulia.it/